Sobre Xavier Bosch

Xavier Bosch i Sancho (Barcelona, 21 de juliol de 1967) és un periodista català. Actualment presenta i dirigeix el programa Àgora, de TV3.

Llicenciat en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha desenvolupat la seva activitat en diversos mitjans de comunicació de ràdio, televisió i premsa. És autor d’una obra de teatre i de diversos llibres, i guanyador, entre uns altres, d’un premi Ondas.

Des del 5 de novembre de 2007 fins a finals de novembre de 2008 dirigí el diari Avui en substitució de Vicent Sanchis.

El 2009 guanya el Premi Sant Jordi amb la novel·la Se sabrà tot que tracta la manca de llibertat en el periodisme.

Ràdio

Va ser creador i realitzador, conjuntament amb Antoni Bassas, de l’espai humorístic de Catalunya Ràdio Alguna pregunta més? de 1994 a 1997, pel qual va rebre un Premi Ondas. A més, també va estar vinculat en aquesta emissora amb un altre espai, Crítica de l’Opinió Publicada, que presentava amb Quim Monzó.

El 2 de maig del 2000 neix una nova ràdio, privada i en català, anomenada RAC 1, de la qual entra a formar part dirigint el programa esportiu Primer Toc. Al juliol d’aquell any, assumeix el càrrec de cap de programació d’aquesta cadena, i al setembre inicia la primera temporada d’un altre programa esportiu, aquesta vegada nocturn i de clar color blaugrana, amb el nom de Cafè Baviera; així com les retransmissions dels partits del FC Barcelona. S’ocuparà d’ambdós espais fins a finals de 2004, moment en el qual passarà a dirigir i presentar el magazín matinal El món a RAC1, en la seva tercera temporada, amb una notable i creixent audiència. A l’abril del 2007 El món a RAC1 rep el Premi Ràdio Associació de Catalunya, en la categoria de “Millor Programa de Ràdio”. Els motius del premi, segons el jurat, són “per haver aconseguit en un període de temps molt curt, fer-se un lloc important en les preferències de l’audiència. Un programa que en la franja horària de màxima competència, destaca pel seu rigor, bon humor, i pel treball i cohesió de tot un equip de producció, realització i presentació”.

Xavier Bosch per motius personals va deixar la radio al final de la temporada 2006-07, el 20 de juliol, donant pas a Jordi Basté al capdavant del programa El món a RAC1.[3]

Televisió

* Director del programa Un tomb per la vida (TV3- 1993/1994).

* Idea, guió i direcció del programa dedicat al centenari del Barça Aquest any, cent! (TV3- 1999), al costat dels periodistes Antoni Bassas i Eduard Boet.

Premsa

* Corresponsal del periòdic La Vanguardia a Estrasburg i agregat de premsa del Consell d’Europa (1991/1992).
* Articulista del diari Avui (1996-2001)
* Realitzador de la contraportada dels dimecres del diari El Mundo Deportivo (des del 2000).
* A La Vanguardia també, en el Mundial de futbol de Corea i Japó (2002).
* Director del diari Avui des de novembre de 2007 fins el novembre de 2008.

Llibres publicats

Narrativa breu

* Jo, el simolses, Barcelona: La Magrana, 1992
* Estimat diari (amb Lloll Bertran, Antoni Bassas), Barcelona: La Magrana, 1996
* Vicis domèstics, Barcelona: La Magrana, 1998.

Novel·la

* La màgia dels reis, Barcelona: Columna – La Galera, 1994.
* Se sabrà tot, 2009.

Teatre

* El culékulé, Barcelona: La Magrana, 1996 (amb la seva corresponent representació al Teatre Arnau -més de 100 actuacions- de la mà de la Companyia Focus).

Premis

* Premi Ondas 1997 per l’espai d’humor Alguna pregunta més?
* Premi Mundo Deportivo de periodisme 1999, pel programa Aquest any, cent!.
* Premio Premi APEI-Catalunya (en la seva sisena edició) per la seva tasca com cap de programació de RAC 1 i conductor del magazín matinal El món a RAC1.
* Premi Ràdio Associació de Catalunya 2007, en la categoria de “Millor Programa de Ràdio”.
* Premi Sant Jordi per la novel·la Se sabrà tot.

Dades procedents de l’article http://ca.wikipedia.org/wiki/Xavier_Bosch_i_Sancho de la Viquipèdia.